Vil du ikke? Prioriterer du ikke? Er gevinsten for høy?
Vår tids vanligste tilbakemelding er «jeg har ikke tid». Dette er kanskje også den største «sykdomstriggeren» og «tidstyven» vi har. I tillegg gir den ofte en ubevisst gevinst som vi ikke alltid er klar over.
Vi flommer over av gode råd for å styre unna tidsklemma, jobbe mere effektivt, tidsplanleggere av alle slag både på papir og mobil. Alle lover oss gode liv hvis vi blir effektive mennesker og utnytter systemene.
Hvorfor tar vi på oss så mange oppgaver når vi ikke har tid? Er resultatet av alt presset vi utsettes for at vi bare forverrer vår egen dårlige samvittighet? Er vi alle på vei til en mer og mer stresset tilstand og dårlig helse?
Har du lyst til å komme på besøk en dag? Jeg det vil jeg gjerne – vet ikke helt om jeg får tid. Jeg skal se om jeg får tid. Det er mye å gjøre for tiden. Jeg har veldig lyst men…… Hadde det ikke vært for…….. Ofte sier vi slike ting når vi egentlig mener noe annet.
Det vi egentlig mener er kanskje at vi ikke ønsker å prioritere det – er ikke så interessant, men så ønsker vi ikke å såre vedkommende. Allikevel sitter vi ofte igjen med en liten følelse av dårlig samvittighet. Kanskje vi har lyst, men har dårlig samvittighet for alt det andre vi ikke har fått gjort – listen er lang….
Jeg skal se om jeg får tid. Jeg skal prøve. Jeg regner med at det skal gå. Alt dette er unnskyldninger vi bruker når noen ber oss om å gjøre noe. Ved å svare på denne måten behøver vi ikke å love noe. Vi vet at vi sannsynligvis ikke kan eller vil prioritere det, og da er det greit å si at vi har prøvd.
Får du egentlig bedre samvittighet av å svare på denne måten? De fleste ønsker å være positive og har lyst til å bidra. Samtidig prioriterer vi ubevisst ikke å gjøre det.
Vi kan ikke sette tidsfrister for vi har så mye å gjøre, og har ikke tid til å sette i gang tiltak før vi er ferdig med alt det andre vi ikke får gjort.
Vi kjenner ofte igjen i typene som
Alltid er travel – og forsøker å signalisere vellykkethet med dårlig tid og stadige oppgaver som må fullføres. Ofte kjennetegner det menneskene at de alltid har ting de skulle ha gjort, og lite de får gjennomført. De elsker oppmerksomheten de får.
Får ikke tiden til å strekke til – tidsklemma. Alle småbarnsforeldre kjenner til denne kategorien med den stadige følelsen av å ikke strekke til. Det er alltid et press for å få nok tid til alt du skal gjøre.
Har ikke lyst men vil gjerne være positiv. Tør ikke å være ærlig med deg selv og lager alle former for unnskyldninger. Tiden er en god venn å ty til.
Ja-mennesker som ikke klarer å si nei. Mange klarer ikke å si nei, og sier derfor ja til det meste uten å vite om de er i stand til å gjennomføre det tidsmessig. Når de ikke rekker å gjøre det de har lovet, øker den dårlige samvittigheten. Etterpå når tiden går, får de et forklaringsproblem som bare blir verre og verre for hvorfor ting ikke er gjort.
Hvordan kan dårlig tid gi deg en gevinst og utbytte? Gevinst sier du? Hvordan kan jeg får en gevinst av å ha dårlig tid? Det kan være flere måter det gir gevinst:
Stakkars deg som har så mye å gjøre. Du stiller opp på arrangementer med unnskyldningen – «jeg har egentlig ikke tid til å være her». Egentlig burde jeg……… Det var flott du kom – du som har så mye å gjøre.En felles utfordring. Jeg har stor forståelse for alle som har dårlig tid og ikke får tiden til å strekke til. Vi er alle eller har vært i «samme båt». Poenget er at lar vi det går for langt, slik at går det utover helsen.
Det er den dårlige samvittigheten som hele tiden gnager inn i sjelen din og ødelegger hverdagen. Du blir lett irritert, sliten, stresset og får enda mindre energi til å takle de hverdagslige utfordringer. Da går det lett utover helsen, og den negative sirkelen er i full akselerasjon.
Dette er heller ikke et forsøk til å løse alle problemer som skaper stress i hverdagen men ganske enkelt et tips til refleksjon og gradvis start på en tilværelse hvor du selv får mere kontroll.
Hvordan kan du få god samvittighet og kontroll? Veldig ofte tar vi på oss oppgaver uten å sette noen frister. Da blir disse forskjøvet framover med stadig nye oppgaver lagt til. Hvorfor tar du på deg flere oppgaver når du ikke har tid?
Du må starte enkelt, og med realistiske forventninger og prioriteringer. Tenk over følgende: Du får jo tid til å gjøre det du vil. Hvorfor gjør du det du gjør hver dag? Det er fordi du bestemmer deg for å gjøre det – ganske enkelt. Du tar alltid oppgaver du bestemmer deg for å gjøre først – først.
Er det så komplisert eller er det i grunnen enkelt?
Hva vil du? Hva må du gjøre?
Ta kontroll og bestem selv! Vær ærlig med deg selv. Jeg forventer ikke at du skal klare alt! Pust ut og tenk. Er det alt som er viktig å gjøre?
Det er godt å ha utfordringer. Sett tidsfrister så er det lettere å se hva du faktisk rekker. Å ha tidsfrister er ikke alltid stress. Det gir deg en bedre oversikt over hva som må gjøres, og du blir mere bevisst på bruk av tiden. Dropp det som ikke er viktig. Det gir deg mere kontroll og mindre dårlig samvittighet, mindre stress, bedre helse og selvfølelse.
Sett pris på alle tingene du faktisk gjør.
Neste gang noen spør deg om å gjøre noe – tenk før du svarer (jeg har ikke tid)? Det gir deg bedre sinnstilstand og helse!
Har du ikke tid– reflekter over hvorfor – kanskje gevinsten er for stor? Hva er din gevinst?
Lykke til og god helse!
Finn Schløsser-Møller
Images: Gustavo Frazao/Shutterstock.com