Komfortsonen. Finn din og bli der.

Larisa Schløsser-MøllerBlogg, Ledelse, Personlig utvikling Leave a Comment

Jeg har hørt mange ganger at jeg måtte ut av komfortsonen min.
Jeg følte at jeg ble presset. Jeg ble irritert, lei meg, 
følte at jeg
ikke var tøff nok og at jeg ikke hadde det som trengtes for å lykkes.

Har noen sagt til deg at du må ut av komfortsonen din? La oss bytte rammer. Bli i komfortsonen din!

Vi alle er forskjellige og vi har forskjellige fremgangsmåter.  Du kan sikkert kjenne igjen to typer. Kanskje du er en av dem. Noen tenker før de handler. De bruker mer tid for å tenke, analysere og mindre tid for å gjennomføre når de setter i gang. Når de gjennomfører gjør de det med færre feil og tar hensyn til flere omstendigheter. Hvis du er denne typen – da er dette din komfortsone.

Er du en utålmodig type, pusher deg selv og andre, setter i gang prosesser før du tenker og lærer ved å gå på tryne her og der? Dette er komfortsonen din – det er slik du vil ha det. Hva skjer hvis du blir bedt å tenke grundig først? Da er du ut av komfortsonen din.

Kjenner du folk som elsker å ta risiko, hele tiden ute etter spenning, hopper i fallskjerm? Det er sant at for noen å ta denne type risiko, ha  spenning hele tiden og  høy adrenalin nivå er super bra . De elsker å være «utafor komfortsone «-  det er deres komfortsone.

Det er mange av den første typen som har rolig og analyserende adferd som hører at de må ut av komfortsonen sin. Ikke hør på andre -bli i komfortsonen din!

 

Vet du hva er komfortsonen din? Hvor er den?

Komfortsonen din er der du er komfortabel, der du har indre ro, kjenner din måte å reagere på, har kontroll, har tro på deg selv og du er sterk.

Å være foran en stup er virkelig ubehagelig. Jeg svettet, og var veldig blek i ansiktet (i følge mannen min). Jeg hadde en indre dialog. Ikke push meg ! Jeg vil ikke gjøre dette! Nei! Etterhvert var det mer ubehagelig å bare stå der og være redd. Det var mer ubehagelig ikke å stupe. Og etterhvert var det å ikke stupe ikke noe alternativ. Jeg måtte bare gjøre det. Men hvordan? Til slutt var det å stupe mer behagelig enn ikke å gjøre dette. Hopp! Hva som skjedde? Først var komfortsonen «der» hvor jeg sto. Etter en stund var det ikke komfortabelt å stå «der». Komfort og ukomfort sonen byttet plass. Har du opplevd noe lignende?

For mange er vanskelig samtaler og konfrontasjoner utfordrende.
Les mer om konfrontasjoner her og vanskelig samtaler der .
Nora er mellomleder. Hun prøvde å unngå konfrontasjoner. «Jeg føler meg liten og vet ikke hva jeg skal  si. Jeg føler det ubehagelig når en annen person kjefter på meg »  Hun ville være sterk, svare og argumentere sterkt tilbake . Hun ville kunne konfrontere en person som kjefter tilbake. Etterhvert fant Nora sine verdier og styrker. Det var viktig for henne å finne en løsning, samarbeide, å forstå hva andre mener. Hun forsto at en person kjefter fordi han/hun var usikker og redd for konsekvenser. Da forsvant hennes forsvar/angrep -reaksjon og hun begynte å føle litt synd på den andre personen og ville hjelpe til å finne en løsning.  Hun fant sin måte å ha samtale på. Hun fant sin komfortsone i samtalen.

Noen, spesielt ungdommer, utfordrer hverandre: Ta en røyk! Er du ikke tøff nok? Og mange gir etter.
Noen tenker: Jeg vil ikke hoppe i fallskjerm eller dra verden rundt i en seilbåt. Da er jeg ikke tøff nok til å lykkes.

Problemet er at vi ikke er kjent med vår komfortsone. Vi vet ikke hvor vår styrke ligger, vi vet ikke hva er vi best på. Vi sliter med dårlig selvfølelse og selvtillit. Da er vi uansett hva vi gjør –  utafor komfortsonen vår.

Bli i komfortsonen din. Utforsk den, gjør den sterkere:

  • Hva liker du å gjøre?
  • Hva er du god på?
  • Hva er dine sterke sider?
  • Hva er svakheter?
  • Når har du kontroll?
  • Når føler du deg sterk?
  • Gjør mer av det du er god på.
  • Bygg opp din selvtillit og selvfølelse.
  • Bli kjent med dine verdier.

Som resultat utvider du din komfort sone. Det som var umulig for deg før blir mulig. Du utfordrer ikke deg selv bare fordi  andre mener at du skal utfordre deg. Du pusher og utfordrer deg selv fordi du har mål og mening med dette og det blir moro!  Du tror på deg selv, du gjør ting på din egen måte og andre skjønner ikke hvordan du får det til, de bare ser og gaper!

Når du blir kjent med din komfortsone,  vet du hva som gjør deg sterkere
og du velger dine egne utfordringer selv.
Hva er din Mount Everest for deg?
Vil du skrive en bok eller skrive en artikkel, bli god på å gjennomføre vanskelige samtaler eller hoppe i fallskjerm?

Finn din komfortsone, din styrke og velg dine egne utfordringer selv!

Les del 2 
Artikkelen ble publisert i Ledernytt  www.ledernytt.no
Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Del artikkelen

Om forfatteren

Larisa Schløsser-Møller

DNCF sertifisert coach. Profesjonell coach og sparringspartner for ledere og team. Hun har en unik bakgrunn som lege og coach.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *